Bart Vermeulen

Weblog
Bart Vermeulen

donderdag 30 september 2010, 21.29 uur – Bart
Categorie: Algemeen

Kabinet Wilders-Rutte-Verhagen

Vandaag heeft het kabinet Wilders-Rutte-Verhagen de plannen bekend gemaakt.
Naast wat symbolisch geneuzel over een hogere snelheid op een paar wegen is het vooral duidelijk dat de partijen een grote, dikke middelvinger opsteken richting de mensen die part nog deel hebben aan het ontstaan van de crisis. De rekening gaat naar de lagere- en middeninkomens en de hogere inkomens merken er niets van, integendeel zelfs.

Hadden we iets anders kunnen verwachten? Nee, eigenlijk niet. Rechts kan vaak niet verder kijken dan de eigen portemonnee diep is, dus het ontstaan van een grote maatschappelijke kloof tussen arm en rijk of ziek en gezond is voor deze mensen een verschijnsel van zulke enorme proporties dat ze zich er simpelweg geen voorstelling van kunnen maken.
Het is alsof je een eendagsvlieg de geschiedenis van de 2,5 miljoen jaar van het Kwartair gaat uitleggen. Niet te bevatten voor zo’n beestje.
En wat je niet snapt, daar doe je ook niets mee. Dat neem je voor kennisgeving aan en je gaat verder met de waan van de dag.

Is alles dan verloren? Nee? En dan heb ik het niet over het CDA-congres van zaterdag of de twee ‘dissidenten’ in het CDA. Daarover zijn mijn verwachtingen zeer laag gespannen.

Het tegengeluid zal vooral uit de samenleving moeten komen. Door keer op keer en massaal de gevolgen van dit afbraakkabinet duidelijk te maken en het verzet te organiseren is het mogelijk om de vele ondoordachte plannen te stoppen.
Het zal een zaak van lange adem zijn, maar het zal het waard zijn. Er is geen andere manier dan dit om PVV, VVD en CDA los te weken van de Haagse schijnwerkelijkheid en te laten zien wat de gevolgen van hun beleid zijn.
Zelfs zwaar dementerende bejaarden zijn nog in staat om nieuwe ervaringen te verwerken, dus uiteindelijk kunnen ook Wilders, Rutte en Verhagen het inzicht verwerven dat een maatschappelijke tweedeling ongewenst en onnodig is. En ook economisch onverstandig.

En als dat niet het geval is, dan is duidelijk wat er aan de hand is. Dan zijn ze echt overtuigd van zichzelf en blijken het kortzichtige, hardvochtige, intolerante en egoïstische visies op onze samenleving.
Maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Of is dat de zogeheten ‘linkse naïviteit’?

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

RSS Statennieuws